Kornuit

Radio Radio: dansen zonder rompslomp

Geen kaarten, uren in de rij staan of moeten wachten tot de vroege uurtjes tot het eindelijk gezellig wordt. Gewoon een leuke avond dansen zonder poespas. Het kan en dat zelfs in hartje Amsterdam op het Westergasterrein. Radio Radio is een pop-up dj-bar waar zowel jong talent als bekende namen in de elektronische muziek scene een podium krijgen. Sinds de start vorig jaar is Kornuit trotse partner van Radio Radio en ook dit jaar staan er een hoop toffe events en uitbreidingen op de agenda. Denk aan maandelijks terugkerende avonden met vette dj's waarbij een ode aan de underground radio culture wordt gegeven. Maar ook interviews met artiesten over de rol van radio in hun carrière. Zoals de naam al doet suggereren kun je alle dj-sets ook live meeluisteren via Radioradio.radio. Wij spraken een van de oprichters, Vincent Reinders (ook wel bekend als Venz), over wat Radio Radio zo uniek maakt.

Even voor de mensen die onder een steen hebben geleefd. Wat is Radio Radio?
“Het is deels een bar en deels een club, waar een focus ligt op onbekendere, veelal elektronische muziek. Dus als je geen zin hebt in hitjes, maar wel wil dansen op muziek van hele toffe dj's, en geen zin hebt in een donkere club waar het pas laat gezellig is en de entree 15 euro is, dan kom je lekker dansen bij ons. Ook streamen we de meeste dj-sets live op Facebook.” 

Hoe is Radio Radio ontstaan?
“In de zomer van vorig jaar kreeg ik de vraag van mijn huidige compagnon Vincent Lindeboom of ik wilde helpen met een leegstaand café op het Westergas te runnen voor vijf maanden. Toen hebben we er een dik geluidssysteem en dj-booth neergezet en heb ik mijn dj-netwerk ingezet om artiesten als Carista, Detroit Swindle en Beesmunt Soundsystem te boeken.”

Amsterdam is tegenwoordig het walhalla van elektronische muziek, maar daar hangt vaak ook een prijskaartje aan, waarom heeft Radio Radio geen entree?
“Juist het laagdrempelige vind ik zo interessant. Er zijn maar een paar plekken in de stad waar je gratis kan dansen en bijna nooit met dj's die de week erna zomaar in de clubs kunnen draaien waar je een kaartje moet kopen. De dj's zelf vinden het ook leuk om te draaien in een intieme tent met 150 man capaciteit, waarbij ze hele avond vrij zijn in wat ze gaan draaien. En het helpt in veel gevallen natuurlijk dat ik ze al ken, want die draaien ook niet overal of mogen niet overal draaien van hun boekers. Al sluit ik niet uit dat we in speciale gevallen weleens entree gaan vragen. Als we bijvoorbeeld het Westergastheater erbij huren, dan kunnen we feesten van 500 tot 1000 man geven. Dat hebben we tijdens Boiler Room x Is Burning gedaan met ADE en willen we nog wel drie of vier keer doen dit jaar.” 

Radio Radio is een pop-up dj-bar, moeten we er dan als de kippen bij zijn?
“We zouden 1 januari 2019 eigenlijk stoppen, maar we zijn gevraagd om tenminste nog een jaar te blijven en wie weet nog wat langer. Daardoor kunnen we nu zelf ook wat investeren in bijvoorbeeld een goede keuken en radiostudio. Op die manier kunnen we vaker en eerder opengaan, een restaurant inbouwen en veel meer uitzendingen doen.”

Wat kunnen we verwachten van de events met Kornuit?
“Het mooie van onze gezamenlijke avonden is dat we dankzij de steun van Kornuit een dj kunnen boeken die normaliter net niet haalbaar is, zoals Marcelle of Awanto 3. In aanloop ernaartoe interview ik de artiesten over het nog steeds immer populaire fenomeen radio. Op de avond zelf streamen we de sets live en maken we mooie foto's. Zo bouwen we samen de komende jaren aan een enorm archief onvergetelijke avonden, en zijn die samenwerkingen voor een kleine plek als Radio Radio erg waardevol. In de lente gaan we ook voor het eerst een editie van To Be Announced hosten, waar we een wereldberoemde dj boeken en neerzetten zonder te vertellen wie er komt draaien. Heel spannend!” 

Wat voor avond beleef je als je naar Radio Radio gaat?
“Uitgaan zonder dat het veel energie kost. Je hoeft niet in de rij, hebt geen kaarten nodig, staat niet te wachten bij de kluisjes, je komt in principe binnen op de dansvloer. Alle aandacht gaat uit naar de muziek en de dj, er is weinig poespas op het gebied van licht en decor, het is een wat rauwere, pure plek op een hele goede locatie. We hebben ook een fijn terras waar geen fietsers en auto's voorbij komen. Je komt ook echt lekker dansen, zonder schaamte. Maar als je aan de bar wil hangen kan dat ook. We vinden het enorm belangrijk dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt, dus daar letten we extra op. Ook willen we ons geluidssysteem nog een behoorlijk stuk gaan verbeteren.

Muzikaal zijn er al genoeg plekken in de stad die zich richten op hitjes, dus bij ons hoor je die zo min mogelijk. Ik vind het mooiste onderdeel van uitgaan als je voor het eerst een nummer hoort waar je kippenvel van krijgt, waar je van wil Shazammen en dat nummer de weken erna helemaal grijs draait. Waarom zou je elke week naar dezelfde nummers in de club luisteren als er nog zoveel moois te ontdekken valt?”

Welke artiesten kunnen we verwachten komende tijd?
“Producers met internationale allure zoals: Jameszoo, Nachtbraker en Frits Wentink en superdj's als: Vic Crezée, JP Enfant en Moody Mehran. Maar ook jong talent zoals: het duo Li Li en Monty die ook bij ons achter de bar staat. En natuurlijk een maandelijks event met Kornuit, beginnende op 1 maart met twee dj's waar ik fan van ben, Nuno dos Santos en Tsepo.” 

Wat maakt Radio Radio nog meer uniek?
“Dat mensen er blind heen gaan en vertrouwen op onze programmering. Sommige van onze drukste avonden waren met de minst bekende dj's. Dat geeft heel veel vertrouwen, wij hoeven niet per se de grootste namen te boeken om bestaansrecht te hebben. Mensen komen met een bepaalde verwachting en open blik naar ons toe. En het is natuurlijk een hele intieme plek.” 

Andere kroegen of clubs streamen daarnaast vrijwel nooit sets live. Mijn compagnon heeft een digitale studio waardoor we daarnaast ook dit jaar apps gaan lanceren waarbij je kunt meeluisteren, oude dj-sets terug kunt horen en waar we mixen van radiostations als Red Light Radio, NTS uit Londen of The Lot uit New York tippen.” 

Wat is het hoogtepunt geweest tot nu toe? 
“Tijdens ADE hadden we dj's als Nina Kraviz, Robert Hood, Modeselektor en Roman Flügel, die normaal nooit in kleine clubs meer staan, dat was onvergetelijk. Van de reguliere avonden waren die met Carista, Vic Crezée & Mairo Nawaz, Kléo, Tracey & Darling, Cinnaman en KI/KI voorbeelden van uitschieters. KI/KI is een groot nieuw talent die ik ken via haar moeder nota bene, en nu is ze enorm aan het doorbreken. Dan is het supermooi dat we er heel vroeg bij zijn. Zelf draai ik er ook weleens. Afgelopen januari met Dia Dia Dia was met afstand de allerleukste, één van de leukste keren dat ik ooit heb gedraaid zelfs. Mensen gingen compleet uit hun dak.” 

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol