Kornuit

Lefto host al sinds 1999 één van de belangrijkste radioshows van Europa

“Overal ter wereld word ik aangesproken door luisteraars“

 

Lefto is dé tastemaker van België. Als radiomaker presenteert - en mixt - hij er al twintig (!) jaar de breedste en diepste muziekshow op de radio, elke zondagavond op Studio Brussel. Op audioplatform Mixcloud is er bijna niemand zo populair, meer dan 100.000 volgers houden zijn show er in de gaten. Daarnaast is hij ook nog wekelijks in de ochtend te horen op Worldwide FM, de Londense zender van zijn goede vriend Gilles Peterson. Als dj draait hij elk weekend in een ander land, als curator stelt hij podia samen op festivals Dour en Listen en zijn Lefto Presents avonden vinden zelfs in New York, Los Angeles, Tokio en Seoul plaats.

 

Op 5 april treint hij naar Amsterdam voor de zesde Kornuit-powered avond van Radio Radio. Normaliter zou hij nu in Azië zijn voor zijn jaarlijkse tour, maar de geboorte van zijn zoon Leni houdt hem even in België. Nu Leni een dutje doet kunnen we uitgebreid spreken met de kersverse vader over één van de grootste passies en uitlaatkleppen in zijn leven: radio.

 

De technici van Studio Brussel nemen zijn radioshow steevast op zonder de microfoonsporen. Zo ontstaat er een show die direct op zijn Mixcloud doorgeplaatst kan worden, zonder Vlaamse babbels, dus geschikt voor een wereldwijd publiek. Lefto: “Het is ongelooflijk als ik mijn stats bekijk. De luisteraars komen overal vandaan. Tot aan in Tasmanië! De Top 4 is meestal Amerika, Engeland, België en Vietnam. Best wel zot. Overal ter wereld word ik aangesproken door luisteraars. Dat is de kracht van internet vandaag. En juist tegenwoordig heeft men een show nodig met een dj die je meeneemt door het landschap van nieuwe muziek. Het is belangrijk om nieuwe artiesten en geluiden te supporten.”

De vrijheid die Lefto hiervoor krijgt op een grote zender als Studio Brussel is in Nederland ondenkbaar. Zowel rappers als Anderson .Paak en Little Simz en producers als Omar S en Mall Grab komen er voorbij. “Die vrijheid lijkt ongelooflijk voor veel mensen in andere landen. Het gaat gelukkig goed met het radiolandschap in België. Studio Brussel probeert een gulden middenweg te vinden binnen alle kwaliteitsmuziek die nu uitkomt. Zo lang je jezelf maar opnieuw uit blijft vinden, dat heb ik in die twintig jaar ook steeds gedaan. Mijn show is veranderd en ikzelf ook. Het moet elke week weer hedendaags en groundbreaking kunnen zijn. Als ik nog steeds alleen hiphop draaide was mijn show er denk ik niet meer geweest.”

“Het opvallendste nu is dat het merendeel van mijn luisteraars tussen de 18 en 24 is, dat is prachtig."

Soms krijg ik op feestjes requests van jonge meisjes, en dan vragen ze bijvoorbeeld om Selda Bagcan. Dan denk ik: ja! Dit is de generatie die we nodig hebben en die het gaat redden. Dat is het bewijs dat het anders kan. Je kunt de jeugd kneden en hun smaak beïnvloeden, als je ze lang genoeg kwaliteit geeft. Je hebt hier in België underground artiesten als Roméo Elvis die miljoenen streams halen en het komende jaar zestig shows spelen, veelal in Frankrijk. Mooi toch. Als wij morgen een feest willen geven in de Ancienne Belgique, één van de beste poppodia van de wereld, dan kan dat gewoon.

Een Zwangere Guy verkocht hem twee keer uit, dat is 4000 man. Voor een rapper die geen enkel commercieel nummer heeft. Het landschap in België, vooral in Brussel en Vlaanderen, is heel fris, open en experimenteel. Er zijn veel toffe initiatieven en brands die de boel vooruit helpen zoals Red Bull Elektropedia.”

De impact van Lefto en zijn radioshow op de smaak van een scene, een nieuwe generatie en de richting van een zender als StuBru is enorm. De verplichting en verantwoordelijkheid van een wekelijkse show op een grote zender eveneens. Om een nieuwe muziekshow te hosten dien je op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen en ben je al gauw 20 uur voorbereiding verder. Toch kiest Lefto ervoor om zelfs twéé wekelijkse shows te doen. Hoe lukt hem dit tussen al het reizen door? “Mijn week gaat eigenlijk als volgt: elke dag ga ik door de promo’s in mijn mail heen, zeker 50 per dag. Daarnaast lees ik blogs over nieuwe en ook zeker oudere muziek, om ook iets totaal onverwachts en bijvoorbeeld Afrikaans of Midden-Oosters te kunnen draaien, of goede jazz die mensen nog nooit gehoord hebben. Ik download muziek, ik koop muziek, digitaal en platen in de winkel. Ik sleep alles wat ik tegenkom in één map en die neem ik elke zondagmiddag door om te bepalen wat ik ‘s avonds ga spelen. Ik kan daar ook eerder muziek voor op de dansvloer pompen, en iets als spirituele jazz kan ik weer in mijn ochtendshow op Worldwide FM kwijt.”

 

Waar stations als Worldwide FM en NTS in Londen smaakbepalend zijn, heb je naast Studio Brussel in de hoofdstad ook Kiosk en The Word Radio. Stuk voor stuk “initiatieven die ervoor zorgen dat de scene gezond is. Dergelijke zenders zijn heel belangrijk voor de muzikale variatie in een stad. Op NTS geniet ik zelf erg van Charlie Bones. Een gezellige stem om mee op te staan. Van veel Engelse radioshows ben ik minder fan omdat ze te veel praten. Specials op Worldwide FM check ik ook. Maar eigenlijk kijk ik meer naar sets, van Boiler Room tot Seoul Community Radio. Dan bestudeer ik dj’s, bekijk ik hoe goed ze technisch zijn, voor als ik ze ooit zelf wil uitnodigen. Sommige dj’s mixen hun muziek niet op de radio, ik vind het juist bijzonder om echt een mixtape van twee uur lang te maken steeds.” Een mixtape van splinternieuwe muziek bovenal.

 

“Er zijn eigenlijk weinig shows die puur nieuwigheden aan de man brengen. Van hiphop naar house naar jazz. Dat doe ik live ook het liefst. In België weten mensen ook dat ik dat allemaal draai op een avond, in andere landen, bijvoorbeeld Nederland, heb ik het idee dat ik nog steeds als hiphopdj gezien word. Maar ik ga al tien jaar de breedte in, tot fusion jazz en acid house aan toe. Hoe lang ik dat nog op de radio mag doen kan ik niet voorspellen, ik heb geen idee welke rol radio over tien of twintig jaar nog speelt. Maar ikzelf zal altijd muziek blijven delen met de mensen. Ik heb mijn leven lang niets anders gedaan.”

Op 5 april draait Lefto bij Radio Radio op het Amsterdamse Westergas-terrein. Toegang is gratis.

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol