Kornuit

Marcelle: al dertig jaar lang een icoon op de radio én in de club

“Het laatste wat ik wil als ik optreed is dat het publiek het te gemakkelijk heeft”

 

Haar experimentele sets op drie draaitafels tegelijk brengen Marcelle al jaren de hele wereld over. Dierengeluiden door techno heen, vooruitstrevende electronica, nieuwe Afrikaanse dansmuziek, oude dubstep of gekke dancehall: dj, producer, muzikante en radiomaakster  Marcelle en haar onuitputtelijke platencollectie verrassen keer op keer. Een zomer met sets op Dekmantel Selectors, Fusion, Strange Sounds From Beyond, een Boiler Room tijdens Nyege Nyege in Uganda en boekers die staan te springen om samen te werken bewijzen dat ze misschien wel sterker dan ooit staat.

Daarnaast is Marcelle al 30 (!) jaar lang te horen op de radio. Vroeger bij Radio100, nu wekelijks bij DFM en maandelijks bij Red Light Radio en het Hamburgse FSK (in het Duits nota bene). Op haar site kun je playlists terugvinden en je zelfs abonneren op haar shows. In aanloop naar haar set in Radio Radio bellen we haar wakker na een slopend weekend met weinig slaap in Portugal en Oostenrijk, om te praten over de rol die radio speelt in haar leven.

magische jaren

Als er iemand de magische jaren van radio heeft meegemaakt is het Marcelle wel. Ze zat eind jaren zeventig en in de jaren tachtig aan de radio gekluisterd om de legendarische shows van John Peel te beluisteren. “Ik woonde in Maastricht, en Peel had onder andere een wekelijkse show op de BFBS, die vanuit Duitsland werd uitgezonden en in de grensstreek perfect te ontvangen was. Daar is mijn liefde voor muziek heel erg aangewakkerd.

Hij draaide de spannendste underground muziek die niemand kende. Al deed hij niet aan mixen, hij zette veel stijlen radicaal tegenover elkaar. Dat heeft me zeker beïnvloed, naar mijn idee klinken individuele genres beter als je ze afwisselt, dan als je een continu in dezelfde stijl draait. Muziek moet verrassen en inspireren, niet in slaap sussen.” Als er iets is dat Marcelle uitstekend beheerst is het het laten clashen van genres wel. Op een John Peel forum werd Marcelle later zelfs nog geroemd als ‘best post-Peel DJ’.

altijd één stap voor

Nieuwe muziek ontdekken is volgens haar dan ook de essentie van naar de radio luisteren. “Als ik iets al ken, dan kan ik het zelf toch ook opzetten? Die insteek heb ik vanaf het begin al. Je wilt je enthousiasme en kennis delen met andere mensen, dat is en blijft de basis, ook nu nog voor mijn radioshows. Ik koop nieuwe platen en die wil ik direct laten horen. Ik praat tussendoor over mijn dj-leven, leg links tussen nummers of vertel waar iets me aan moet denken. Ik kom bijvoorbeeld net uit Oostenrijk terug, en de nieuwe plaat van een live technoband uit Wenen, Elektro Guzzi, staat vol blazers. Dus draai ik in een radioshow twee uur lang platen met blazers. Dat gaat dan via oude punk van The Saints tot jazz van Don Cherry en van de politieke ska van The Specials tot avant garde van Phill Niblock.”

Dertig jaar lang élke week radio maken is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt een behoorlijke discipline om week in, week uit met meerdere radioshows een groep dedicated luisteraars te blijven boeien. “Er zijn altijd momenten dat ik me afvraag of ik er nog wel mee door moet gaan omdat ik soms doodmoe thuiskom van een weekend reizen en denk: ‘shit, ik moet ook nog een radioprogramma maken.’ Toen ik ermee begon was ik geen professioneel muzikant of dj. Ik heb het hier ook over gehad in mijn show en daar kreeg ik veel reacties op, dat men mij aanspoorde om door te gaan. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik heb 20.000 platen en een heleboel kennis en maak speciale programma’s, dat mag ook wel gewaardeerd worden. Als je mijn show in je inbox wil hebben en downloaden kan dat voor een kleine vergoeding per jaar. Dat gaat minder om het geld, maar vooral om de feedback. Ik koop elke maand weer tientallen nieuwe platen. Als ik dan hoor dat ik voor veel mensen dé bron voor nieuwe en oude muziek ben, houdt dat je wel gaande. Dat is gelijk ook het belangrijkste verschil met mijn clubshows, dan wil ik up to date zijn. Tachtig tot negentig procent van wat ik live draai is maximaal een jaar oud. Muziek vind ik het spannendst als het nieuw is. Vaak als je oude dingen gaat draaien kom je in een comfortzone. En het laatste wat ik wil als ik optreed is dat het publiek het te gemakkelijk heeft, dat vind ik ontzettend saai en dat heeft voor mij geen nut. Ik wil het publiek altijd voor zijn.”

 

Ik leef hier al heel lang van, ik ga altijd mijn eigen gang

"De dj-wereld is vrij conservatief, er is veel gebakken lucht en de ruimte om iets anders te doen wordt vrijwel niet genomen. Ik zeg weleens dat veel dj's eigenlijk doodsbang zijn voor hun publiek. En voor veel mannetjes is het een macho-beroep en zijn ze met hun techniekjes bezig en lijkt de muziek van ondergeschikt belang. Ik word gedreven door de liefde voor muziek en  de nieuwsgierigheid. Op een gegeven moment kreeg ik aanbiedingen om op het podium te gaan staan. Bekend worden was niet mijn drijfveer, maar ik wilde er wel van leven.

Door authentiek te blijven kan ik dat nu doen en het volhouden. Zo komt er steeds weer iets bij. Het gaat eigenlijk elk jaar weer beter. Ik werk nu zelfs voor het eerst met boekers, bureaus uit Lissabon, Marseille en Brussel hebben zich bij me aangeboden. Dan zeg ik ze meteen: 'ik zal nooit iets ondertekenen en blijf altijd onafhankelijk'. Daar gingen ze mee akkoord. En dan beland je dus in een enorm grote discotheek in Lissabon die veel te mainstream lijkt voor Marcelle, maar de zaal stond op z’n kop! Fantastisch.”

Zaterdag staat ze in Radio Radio, bij een avond die mee wordt gehost door Front Left by the Speaker. Toegang is gratis.

 

TEKST: VINCENT REINDERS. BEELD: DIA DIA DIA 

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol