Kornuit

Een ode aan underground radiocultuur: Carista

"Als je bang bent om te praten kun je net zo goed mixtapes uitbrengen"

 

Carista timmerde al wat jaartjes behoorlijk aan de weg als resident van De School en met een radioshow op Red Light Radio en NTS in Londen, maar nadat ze zich deze zomer tijdens zowel Dekmantel als Lowlands tot één van de absolute uitschieters ontpopte is haar naam definitief gevestigd in de Europese scene. Als we haar spreken is ze zich thuis onder meer aan het voorbereiden voor haar show op het prestigieuze Magnetic Fields in India, wat alweer het tiende land gaat zijn waar ze dit jaar speelt. Met haar label en gelijknamige clubnacht United Identities staan nieuwe releases (van Vincent-Paolo in januari) en feesten (in de Claire op 22 december) op de planning. Aankomende zaterdag kun je haar bewonderen tijdens de aftrap van vier avonden die Radio Radio en Kornuit in december organiseren als ode aan de underground radiocultuur.

Ik luister heel veel naar de radio, maar nooit naar commerciële zenders.

"Vroeger al luisterde ik naar Future Vintage van Tom Trago en Radna Rumping en 3voor12XL van Kees de Koning en Wix. Dat was tien jaar geleden. Ik vond het gewoon tof om te luisteren en dacht er niet per se zelf aan om ooit radio te maken. Ik wilde muziek ontdekken die vernieuwend en anders was. En de leuke, gezellige gesprekken van Future Vintage hebben veel impact op mij gemaakt.

Nu luister ik veel naar The Apron Show  (NTS) van Funkineven en naar Private Hearts  (Red Light Radio) van Elias Mazian. "Omdat hij hele fijne luistermuziek draait, geen harde tracks. Perfect voort op de achtergrond zodat ik lekker mijn ding kan doen, en Elias heeft een hele fijne radiostem, dat scheelt! Ook luister ik naar Wavefiles en Beeswax. Ik ben veel onderweg en dan luister ik altijd naar shows en mixes, weinig naar losse tracks. Ook Cooking with Palms Trax (Berlin Community Radio en NTS) en Jozey Rebelle's show op Rinse zijn favorieten."

twee radioshows

Zelf doet ze liefst twee radioshows, één in Amsterdam en één in Londen, waar ze meer en meer draait en in de armen wordt gesloten van DJ's en promoters die daar de dienst uit maken. "Mijn twee radioshows zijn eigenlijk niet vergelijkbaar. Ik draai op NTS meer hiphop en R&B, iets wat bij Red Light Radio niet kan omdat Facebook de stream stopt als je major label materiaal draait. Je bent dus genoodzaakt om daar anders te draaien, bij NTS kan ik ook een SZA of Chance the Rapper draaien. In het nieuwe jaar krijg ik trouwens een extra uur bij RLR en duurt mijn show daar twee uur!"

Elke minuut tot in de puntjes voorbereiden, zoals veel dj's en radiomakers doen, is niets voor de Utrechter. "Soms weet ik helemaal niet wat ik wil draaien, maar dat gaat eigenlijk best wel goed en ik vind het heel tof om op die manier bezig te zijn, zonder te weten wat de volgende track zal zijn. Het gaat erom dat je de luisteraar meeneemt en betrokken houdt. Door wat informatie te delen, te kletsen, het persoonlijk te houden en dingen vertellen die je hebt meegemaakt. Wat ook heel fijn is bij bijvoorbeeld NTS is dat er een chatroom is, dan kun je precies zien wat mensen zeggen en denken en praat je mee met de chatbox."

De online radiocultuur bloeit als nooit te voren. Bijna elke grote stad lijkt tegenwoordig wel een bruisend (internet)station te herbergen waar DJ's samenkomen en muziekliefhebbers dagelijks terecht kunnen in een enorme schatkist aan obscure muziek in alle soorten en maten. "Maar radio maken als dj moet je alleen doen als het je echt ligt. Het helpt wel voor je bereik, maar je kunt ook gewoon mixtapes eruit gooien, vooral als je zelf niet praat. Je kunt juist laten horen dat je muzikale horizon breed is en je meer draait dan alleen housemuziek. Mensen verwarren de radiowereld en clubwereld toch zeker wel, ik had het hier ook over met Margie van Rush Hour, die door haar show vaak wordt geboekt voor chille openingssets terwijl ze keihard kan draaien."

 

radio radio

Aanstaande zaterdag, 1 december, opent haar goede vriend Mairo Nawaz. "We ontdekten pas onlangs dat we familie van elkaar zijn! Maar het is vooral een goeie dj met een goeie vibe en hij is de laatste tijd steeds dichter bij me komen te staan." Radio Radio zendt het eerste uur van Carista's set uit. Hoe verschilt dit van een normale clubshow? "Het ligt er een beetje aan hoe hard of zacht Mairo aan het draaien is, maar ik denk dat ik de boel even lekker ga resetten en op 50% begin. En dan lekker opbouwen en dan vol door tot 3. Ik vind het heerlijk om langer dan twee uur te draaien. Ik begin om 23.30, dus dit wordt mijn allerlangste set ooit!"

 

Toegang bij Radio Radio, gelegen aan het Amsterdamse Westerpark, is gratis.

Tekst: Vincent Reinders. Beeld: Dia Dia Dia 

 

 

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol