Een supersynthesizerspecial met Sjamsoedin
De volgende Kornuit-avond bij Radio Radio staat eenmalig in het teken van synthesizers, met in de hoofdrol modular synthfreak Sjam Sjamsoedin. De synthesizer is al veertig jaar niet weg te denken uit het muzieklandschap en ook de modulaire zelfbouwsynth is steeds vaker op podia te zien bij een Floating Points of Kaitlyn Aurelia Smith. De artiesten die mede dankzij het elektronische instrument doorbraken staan nog steeds vol in de spotlights. Afgelopen zomer zong jong en oud mee met New Order’s Blue Monday in de Alpha van Lowlands en Kraftwerk sloot de mainstage van Best Kept Secret af.
Dekmantel boekte Tangerine Dream en Suzanne Ciani, stuk voor stuk pioniers die al veertig of zelfs vijftig jaar de grenzen van het muzikale opzoeken middels allerlei verschillende soorten elektronische geluiden. Waar de mainstream toen nog moest wennen aan de klanken genieten nu tientallen miljoenen Stranger Things-kijkers volop van de soundtrack van Kyle Dixon en Michael Stein, die zelfs op wereldtour gingen om de themesongs te spelen. Maar wie weet dat Faithless met ‘Insomnia’ vooral scoorde dankzij de Roland JD-990? Of Prince zijn ‘1999’ beat leunt op de Oberheim? Alleen de echte kenners, die er dagelijks mee pielen in de studio of die synthfora afstruinen op zoek naar koopjes. Sjamsoedin is er ook zo een.
Voor de chronologie is het misschien beter om die MPC ná het elektronische drumstel te noemen.
bijvoorbeeld: Toen ontdekte ik iets belangrijks, namelijk dat ik daar beats in kon programmeren, vrij kort daarna kocht ik mijn eerste MPC, een sampler waarop ik hele tracks kon produceren.
“Als kind was ik al dol op hifi-sets en vond ik met regelmaat afgedankte platenspelers, vooral tijdens Koninginnedag. Zo begon ik met scratchen en ik drumde ook. Ik was daardoor ook direct al geïnteresseerd in alle drumcomputers en synths en alles wat maar geluid maakt. Mijn grote inspiraties waren hiphopproducers als Pete Rock, DJ Premier, Large Professor en RZA. Toen we van Baarn naar Utrecht verhuisden kreeg ik van mijn moeder nag lang overleg een elektronisch drumstel, zodat de buren er niet te veel last van hadden. Toen ontdekte ik iets belangrijks, namelijk dat ik daar dingen in kon programmeren. Vrij kort daarna kocht ik mijn eerste MPC, een sampler waarop ik hele tracks kon produceren.”