Kornuit

De toekomstdromen van Operator Radio

Aangezien we met Radio Radio en Kornuit maandelijks een ode brengen aan de underground radiocultuur, is het niet meer dan logisch dat we ook een licht schijnen op de mensen die de stations runnen en deze cultuur uberhaupt mogelijk maken. Beginnend met Ofra Beenen en Jeff “Solo” van Hoek van Operator te Rotterdam.

Samen met Osman Bas, Jorn de Vries en Patrick Marsman runnen zij het station, gehuisd in een container naast club BAR. Omdat elke grote stad een eigen station verdient, was het niet meer dan logisch dat Operator twee jaar geleden het licht zag, naar voorbeeld van Red Light Radio en NTS uit Londen. Jeff: “We liepen al lang met het idee rond voor een eigen station. Toen heb ik tijdens Atlas Electronic in Marrakech veel gesproken met Hugo van Red Light Radio en kon ik vragen stellen en tijdens hun uitzendingen meekijken wat er technisch bij kwam kijken. Later ook in gesprekken met hem en Orpheu (de andere helft van RLR, red.) werd het ons duidelijk hoe ziek veel werk het is. Zij deden alles met zijn tweeën! Dus besloten we een goed team te formeren, ook met verschillende netwerken. Zo is het team van vijf ontstaan en ging het rollen.”

Jeff is artistiek leider, Jorn zakelijk directeur, Ofra hoofdprogramma, Osman website, event promotie en programma en Patrick houdt zich vooral bezig met de strategie van het station en stuurt de vrijwilligers aan. Ofra: “We beslissen een hoop samen, maar het is wel noodzakelijk om enigszins te bepalen wie waar uiteindelijk verantwoordelijk voor is. We hebben nu ook een stuk of twaalf vrijwilligers, veelal jonge muziekliefhebbers die graag betrokken willen zijn. Zij hosten de container dagelijks, vangen de dj’s op en knippen de sets van de vorige dag. Daar zijn we superblij mee.”

Naast het kernteam, is er ook een redactie actief om de culturele praatprogramma’s te produceren en programmeren. Deze redactie bestaat uit experts in diverse kunstdisciplines. Op deze manier betrekken we de stad er nog meer bij, 

"Ofra: “Het vertrekpunt is dat we een weerspiegeling zijn van wat er in Rotterdam gebeurt. In muziek, maar dus ook in andere kunstdisciplines. Zo werken we samen met de Kunsthal, of zenden we twee dagen uit vanaf Motel Mozaïque festival, zoals afgelopen weekend. Maar er komt ook genoeg interessante content voorbij van buiten de stad.” Zo hebben ook Amsterdammers als KI/KI, Afra, SirOJ en Sekan er residencies, komt Nuno dos Santos ervoor over uit Utrecht en Jeans en club PIP vanuit Den Haag. Ook club BAR en podium Rotown hebben er eigen shows, naast lokale sterkhouders als Ian Martin en Mo Jacob . En natuurlijk zit er met Clone een ontzettend belangrijke platenzaak en label in de havenstad waar aanverwanten als Paul du Lac en RAFF vertegenwoordigd zijn in de programmering.

Helaas is het nachtleven er wat minder bruisend dan in veel andere grote steden. Onlangs werd bekend dat de stekker uit de grote opvolger van BAR is getrokken. Toch blijft Jeff hoopvol: Vooral voor nieuwe en jonge ondernemers / organisatoren lijkt het, mede door een niet echt duidelijk visie op de nacht en een niet soepele regelgeving wat betreft gebruik van de buitenruimte, soms heel erg lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Doorgaans is dit simpelweg ook omdat ze vaak niet de taal spreken en niet de juiste mensen kennen.  Maar als je echt je best doet kun je nog wel dingen voor elkaar krijgen. Ik weet zeker dat het nog ten goede gaat veranderen. De gemeente en burgemeester lijken gewoon erg bang om fouten te maken.” Ofra: “Die angst is al jaren te voelen. Ik woon nu veertien jaar in Rotterdam en vanaf het begin is er veel gezeik, maar gelukkig ontstaan er nog steeds mooie dingen.”

Zo ook de afgelopen twee jaar, in die kleine container. Jeff: “Operator is voor mij echt een passieproject, ik steek er heel veel uren in en haal er veel energie uit. Maar we kunnen zeker nog groeien en verbeteren, bijvoorbeeld aan de achterzijde, op het gebied van marketing en dat alles er nog beter uit gaat zien. We willen graag een tweede kanaal, waar we culture radio / talks kunnen onderbrengen, maar bijvoorbeeld ook voorgenomen sets van mensen uit het buitenland.  Met vijf gasten een gesprek hebben in de container werkt niet helemaal. Dat zijn dus allemaal dingen die door tijdgebrek of geldgebrek nog niet kunnen. We gaan nog fondsen aanvragen en denken over andere verdienmodellen. Rotterdam is momenteel nog geen “key city” en vaak nog niet zo aantrekkelijk voor merken,  dus qua sponsoring liggen er ook nog wel uitdagingen. We hebben hier overigens wel veel vertrouwen in want de stad groeit in korte tijd enorm in aantrekkingskracht, dus ik denk dat merken hier ook zeer snel op in zullen haken. Wat jullie bij Radio Radio doen lijkt ons ook echt te gek, om je geld uit de bar te halen. Uiteindelijk is onze ambitie om een groot pand te vinden daarvoor, en ook voor oefenruimtes, studio’s: alle disciplines bij elkaar. En we zouden heel graag een festival doen volgend jaar, dat is nog wel een droom. Samen met de mensen van BAR, waar we persoonlijk en muzikaal heel goed mee matchen.”

Op 11 mei vieren ze hun tweede verjaardag

Op 11 mei vieren ze hun tweede verjaardag in Perron met Orpheu the Wizard en I-F als headliners, twee legendes in online radioland. De één met Red Light Radio, de ander met Intergalactic FM, één van de langst lopende internetstations. Ofra: “We wilden ze er vorig jaar al bij halen om het verhaal kloppend te maken, toen lukte het niet met de agenda’s. Nu viel alles op z’n plek.” Jeff: “I-F is ook zó’n inspiratie! Hoe lang hij al bezig is, hoe hij klooide met antennes, de drive die hij heeft om er non stop mee bezig te zijn.” Podcast Bakkie Bakkie maakte niet voor niets hun allereerste podcast met de cultheld. 

Maar eerst dus 27 april, de Operator x Radio Radio special, waarbij de hele takeover live wordt gestreamd. Ofra en Jeff draaien zelf, samen met special guests Chaiba, Afra, Gustav Goodstuff, Slick Chick, Mickenik en Alex Rigby. Als ze één naam uit moeten lichten uit deze lijst, is het Slick Chick. Ofra:”Misschien wel de beste dj van Rotterdam en ik ben fan van haar. Haar smaak, hoe ze draait, technisch, ze maakt nooit fouten. Ik kan zeker over iedereen van de line-up wel iets leuks vertellen natuurlijk..”

Tot slot: drie must-hear-shows van Operator, getipt door Ofra en Jeff: “Steeldrum for Lovers, supertoffe gasten en dj’s. Deze Das Ding aflevering was heel erg vet! En de laatste Eilandgasten radio: te gek.”

Wees welkom om je Koningsdag af te sluiten bij Radio Radio, van 20:00u tot 03:00u, toegang is gratis.

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol