Kornuit

Beesmunt Soundsystem: een radioshow als ideale visitekaartje

Het Amsterdamse duo Beesmunt Soundsystem is al jaren een veel geziene en vooral geliefde verschijning in de hoofdstad. Ze hosten er één van de populairste shows op Red Light Radio, die zodanig geliefd is dat ze over de hele wereld fans hebben zitten. Ze speelden dit jaar van Japan tot in Litouwen, tourden door Noord-Amerika en brachten ook nog soms nieuwe muziek uit. Aanstaande zaterdag draaien de jeugdvrienden op de derde Radio Radio x Kornuit avond.

Heel ver terug gaan de herinneringen rondom radio luisteren niet bij David en Luigi. Al heeft Luigi sowieso gemengde gevoelens bij reguliere radio: “Mijn moeder heeft 24/7 de radio aan staan, maar dat is vooral om eventuele inbrekers af te schrikken. Altijd als ik daar kom dan staat de radio dus aan, ook al is er niemand thuis. Je zou zeggen dat dat gezellig klinkt, een beetje muziek op, maar het voelt voor mij altijd een beetje als Home Alone, zo als voorbedacht alarm.”

waar het begon

David blikt terug op de eerste echte aanraking met radio: “Toen wij net begonnen met draaien in 2008, was 3voor12 nog best een ding met de 3FM-show van Wix, Kees de Koning en Andrew Makkinga in Desmet Studios. Daar gingen we wel vaker even langs.” Luigi: “Het vette daar was dat Wix het laatste half uur een eigen stuk kreeg ook andere dingen draaide dan alleen hiphop.” Naar publieke of commerciële zenders hebben ze verder nooit geluisterd.

Red Light Radio

Op Red Light Radio - het station dat deze maand hun 8-jarige bestaan vierde - presenteerde de boeker van Beesmunt, Mo Manager, al vanaf dag één een show. Door daar veelvuldig langs te gaan werd het vuur aangewakkerd om er zelf ook een show te gaan doen. David: “In het begin draaiden we precies zoals we in de club draaiden: stevig. Totdat we beseften dat het juist veel leuker is om dingen te draaien die je niet per se in de club kan draaien. Daar is het ook voor mij echt serieus begonnen met radio maken en ben ik ook veel meer andere stations gaan checken zoals NTS en Dublab. Neue Tanz van Jules, van de Duitse Salon des Amateurs crew, is een likemind met een vergelijkbare show als de onze. Experimenteler, noise, exotica, soms ook opeens 90s hiphop dingen ertussen, heel vet.” Luigi: “Ik vind Orpheo’s show (Orpheu the Wizard, mede-oprichter van RLR, red.) echt ziek mooi opbouwend altijd, Music For Listening To. En het leuke van Red Light is dat je het opzet om naar een bekende te luisteren, dan blijft hangen en opeens fan kunt worden van iemand waar je nog nooit van hebt gehoord.”

liefhebbende luisteraars

Hun eigen maandelijkse BSS Radio is met vele duizenden plays per aflevering één van de beter scorende underground radioshows. Luigi, bekend om zijn zwoele intro’s, ontpote zich er ook tot gangmaker. “Ik beperk dat hosten nu een beetje, omdat het geen comedy show hoeft te worden, maar ik vind het heerlijk om af en toe een nummer of producer wat extra te liefde te geven. Dat is voor mij ook echt radio: je favoriete muziek van het moment draaien en laten weten waar je echt achter staat. Het is heel dankbaar om allemaal leuke berichten te krijgen van mensen die iets nieuws en verrassends ontdekken dankzij ons.”

Het handige van sommige dankbare luisteraars, is dat ze overal ter wereld kunnen zitten en er ook programmeurs en organisatoren van feesten tussen zitten. David: “Wat heel bijzonder is om te merken is dat we nu meer en meer in het buitenland geboekt worden. Ik heb het idee dat bijna al onze buitenlandse boekingen via de radioshow komen. Als we ergens zijn dan vertellen de promoters dat ze al jaren naar onze show luisteren!” Luigi: “We worden vaak ook geboekt door echte liefhebbers, minder door de standaard promoters. Zij nemen ons dan echt twee dagen de stad door, we brengen veel tijd met elkaar door. Dan leer je mensen zó anders kennen dan even een snelle boeking tussendoor. We zijn nu meer een familie op aan het bouwen, puur doordat we dezelfde muziek vet vinden.” David: “Meestal hebben we eerst echt flink contact met zo’n persoon die naar aanleiding van de radioshow contact opnemen op Facebook of Instagram. Dat loopt dan soms uit in een boeking, of andersom, dan halen wij ze naar Amsterdam.

Volgende week is het tijd voor nummer vijftig van BSS Radio. Met meer enthousiasme dan ooit fietsen ze nog steeds naar het Oudekerksplein. “Onze show is serieus veruit onze favoriete gig, elke maand weer. Je wordt ook gesterkt door een vaste groep luisteraars die altijd intunen en feedback geven.” Luigi: “We zijn er ook wel heel serieus mee bezig, we promoten het ook echt omdat het voelt als dé topgig van de maand.” David: “Er zitten mensen tussen die al vanaf het begin luisteren, toen we nog clubsets draaiden. Die groeien met je smaak mee. Je zou eigenlijk eens de evolutie van onze shows moeten horen.” De sound van Beesmunt is in de jaren zowel in de club als op de radio kalmer, donkerder en meeslepender geworden. Zonder dat er ooit een radioshow of clubshow eigenlijk uitgebreid is voorbereid. Luigi: “We hebben zó veel nummers bij ons die we ooit nog op de radio willen draaien. Daaf en ik vertrouwen elkaars smaak daarnaast blind. Het enige dat we weten is dat we meestal rustig beginnen, maar uiteindelijk zoek je automatisch de muziek die je het liefst aan de mensen wil laten horen.” David: “Ik vergeet nog steeds elke show tracks, er zijn nummers die ik al een jaar lang elke keer vergeet, maar die gaan echt wel ooit voorbijkomen. Soms wordt het wat clubby bij ons, meestal meer hypnotisch.”

hypnotiserend

David weet gelijk een recente uitschieter te noemen van de vijftig shows: “Nummer 48 was heel vet. Ik luister ze niet zo vaak helemaal terug, maar ik kreeg meerdere berichten van dj’s die ik erg waardeer dat ze de set heel goed vonden. Toen ik hem opzette besefte ik pas hoe lekker de flow is die erin zit. Een goed voorbeeld van een hypnotiserende set.”

Hoe geliefd hun eigen machines ook mogen zijn in de studio, de ronkende streamingmachines in Zweden en Amerika moeten het nog wel even ontgelden als het aan de twee smaakmakers ligt. Luigi: “Ik vind dat mensen te snel een dienst als Spotify omarmen en te weinig een hoek induiken als Red Light Radio, waar mensen al snel over zeggen dat er alleen maar weirde muziek wordt gedraaid”. David: “Ik vind het zó apart dat er zoveel mensen zijn waarvan je denkt dat ze open staan voor toffe nieuwe muziek, die geld betalen om een algoritme te laten bepalen wat er klinkt in plaats van te luisteren naar een fucking mooie show van een gast die leeft in kelders om nieuwe platen te vinden, dat is toch véél interessanter?”

Zaterdag draait Beesmunt in Radio Radio van 00.00 tot 03.00 uur. Het eerste uur wordt live gestreamd op de Facebook-pagina van de bar.

TEKST: VINCENT REINDERS. BEELD: Nick Chesnaye 

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol