Kornuit

Bakkie Bakkie: "Podcast is het nieuwe zwart"

Steven van Lummel en Justin Verkijk zijn het gedeelde brein en de stemmen achter de podcast Bakkie Bakkie. Nu horen we je misschien denken; ‘Bakkie wattes?’ Het concept van de podcast is simpel: langzame gesprekken over snelle muziek. Punt. En dat langzame mag je letterlijk nemen, want de heren schromen niet voor een 1 tot 4 uur durende podcast. Kortom veel ruimte voor bijzondere verhalen en nostalgische anekdotes omlijst met geouwehoer. In hun maandelijkse podcast over met name elektronische muziek gaan ze in gesprek met DJ’s, producers en andere mensen uit de scene (een woord dat ze zelf overigens niet graag in de mond nemen). Denk aan: Tom Trago, I-F, Antal, maar ook artiesten zoals Benny Rodriguez. Als klap op de vuurpijl is Kornuit sinds kort trotse sponsor van de Bakkie Bakkie podcast en daarom vroegen we ze, vrijwel letterlijk, het hemd van het lijf. We spraken het duo in hun natuurlijk habitat bij PIP in Den Haag over snelle muziek, ondergewaardeerde artiesten, befaamde knieholtes en natuurlijk wat ze in petto hebben met Kornuit. Nieuwsgierig? Lees het interview en klik hier om de podcasts in samenwerking met Kornuit te luisteren.

Heeeeeey Bakkie Bakkie. Leuke naam. Wat is Bakkie Bakkie?
Steven: “Wij zijn dat goede onderdeel van het leven. Van het internet bestaan. Wat is muziek? Wat is geluid? Je kan het opnemen voor langere tijd. Iets vluchtigs zoals een feestje in een club of een festival kun je extraheren naar een lang gesprek. Nou, dat is fantastisch en dat is Bakkie Bakkie”
Justin: “Bakkie Bakkie was eigenlijk begonnen als een band. Steven en ik hadden alles al samen alleen nog geen muziek. Uiteindelijk is het geen band maar een podcast geworden over muziek."
Steven (lachend): “We kunnen ook helemaal geen muziek maken.”

Waar komt de naam Bakkie Bakkie vandaan?
Justin: “Vroeger hadden mensen een bakkie waar je mee kon communiceren."
Steven: “Ken je van die twee blikkies met een touwtje? Nou dat.”
Justin: “Het is heel breed. Bakkie Bakkie is ook een beetje synoniem voor sam-sam, je doet iets samen. Jij de helft, ik de helft. Maar het kan ook staan voor een bakkie koffie of ‘we gaan nog even een bakkie doen’, als in een biertje doen." 

Hoe is het allemaal ooit begonnen?
Justin: “Je hebt liefde op het eerste gezicht en wij waren eigenlijk beste vrienden op het eerste gezicht. Vooral van Stevens kant hoor. Daarna zijn we veel op festivals samen gaan werken als MC.”
Steven: “Hij werkte bij de wc’s en ik was een beetje El Bosso van het hele verhaal.”
Justin: “We waren op zoek naar een manier om toch bij die (festival)scene -scene vinden wij eigenlijk een heel goor woord- betrokken te blijven. Dat we wel een steentje bij konden dragen aan het nachtleven zonder daar zelf fysiek bij te hoeven zijn.”
Steven: “Je kan Bakkie Bakkie zien als een rugzak. Je kan ons meenemen. Je kan er dingen in stoppen en er dingen uitpakken.”

Waarom een podcast over elektronische muziek?  
Justin: “Podcast is het nieuwe zwart. Ik was radio aan het maken en dat was ik beu omdat dat vaak kort en snel moet. Ik was op zoek naar verdieping en wij hebben alle twee bovenmatig veel interesse in elektronische muziek. Iets zoals Bakkie Bakkie bestond nog niet en ik wilde er zelf graag naar luisteren en toen zijn we het zelf gaan maken. Toen we begonnen kregen we reacties als: ‘Eindelijk is daar de Nederlandse podcast over elektronische muziek’.” 

Wat is de rolverdeling in de podcast?
Beide in koor: “IK DOE ALLES!”
Steven: “Ik denk wel dat het duidelijk is dat zoiets meestal toch wel om één iemand draait en dat die ander er een beetje bij zit en af en toe een biertje haalt en voor de sfeer zorgt. Nee grapje, Justin doet alles.”
Justin: “Het gesprek doen we met zijn tweeën, maar alles eromheen doe ik omdat ik er meer ervaring mee heb. Zoals de opnames, het editen en het verspreiden.”
Steven: “Ik wil hier nog wel iets over zeggen. Er worden heel vaak dingen over mijn knieën gezegd. Die knieholtes van mij, mensen raken er niet over uitgepraat. En als je dan zulke knieën hebt, dan kun je je ook gewoon op de achtergrond begeven.” 
Justin: “Hij laat ze straks nog wel even zien.”

Afgezien van de faam van Stevens knieholtes, wat is het tofste dat jullie tot nu toe hebben bereikt met Bakkie Bakkie?
Steven: “Met Kornuit in zee gaan, dat is wel een hoogtepunt! Hallo zeg!”
Justin: “Vorig jaar zijn we naar Italië gegaan om bij Giorgio Moroder thuis een podcast op te nemen. Hij is een legende in onze muzikale hoek. Een man die wel alle discohits heeft geschreven.
Steven: “Überhaupt een legende!”
Justin: “Maar ook dat we door promotors van concerten en festivals echt als serieuze partner worden gezien waardoor we dit soort dingen kunnen doen.”
Steven: “De kern is dat we het onwijs tof vinden om samen iets te maken.”

Wat is jullie doel met Bakkie Bakkie?
Steven: “AFAS Live, De Vrienden van Bakkie Bakkie, een heuse stadiontour. Met name in Afrika.”
Justin: “Het doel is om ons alleen maar te gaan richten op podcasts. Daarom hebben we deze deal met Kornuit. Nu kunnen we stoppen met werken.”

En nu even serieus…
Steven: “Verhalen maken de familie. Door alleen maar te luisteren in het moment of achteraf is toch anders. Nu krijg je het verhaal achter de persoon echt te horen.”
Justin: "Als een artiest te gast is in een radioprogramma is het altijd snel en oppervlakkig. Niet dat wij alleen maar moeilijke vragen stellen, maar er is ruimte om het verhaal achter de artiest te vertellen. Daarom zijn het langzame gesprekken over snelle muziek. We hebben bijvoorbeeld een aflevering met Tom Trago opgenomen met materiaal van 35 uur. Door dat gesprek weet ik nu dat hij vroeger op woensdagavond hitjes draaide bij Dansen bij Jansen uit een collectie die niet van hem was. Als je dan ziet waar hij nu is, dan kijk je met deze context toch anders naar zo’n artiest.”
Steven: “Een van onze eerste interviews was met I-F, die bekend staat als niet de meest makkelijke persoon om te interviewen-”
Justin onderbreekt Steven: “Net als Stevens geldingsdrang de eerste vijf minuten van dit  interview.”
Steven: “Jammer dat ik nu weer zo te kakken wordt gezet.”
Justin: “Zullen we het nog even over jou knieën hebben?”

Steven gooit ondertussen zijn broek op zijn enkels en laat zijn befaamde knieën even goed zien.
Steven: “Ik heb Afrika op mijn knie. Kijk!”
Steven terwijl hij zijn broek weer ophijst: “Als je een interview doet, zit er vaak een projectie van de maker achteraf. Er is altijd ruis. Dat heb je bij een podcast niet. Bij een podcast is het één op één. Intonatie, timing, opbouw. Onze podcast duurt zo’n 1 tot 4 uur en ook al wordt er in geknipt, de flow van het gesprek kan er niet uit worden gehaald.
Ik heb 10 minuten lang geprobeerd om Gekke Henkie te spelen maar na een tijdje filter je dat er gewoon wel uit.”

Wat kunnen we verwachten van de samenwerking met Kornuit?
Justin: “Sowieso pijn in mijn rug van het sjouwen van die blikken Kornuit voor de fotoshoot.”

En daarnaast?
Justin “We gaan 10 afleveringen maken met Kornuit en we gaan vier festival specials opnemen waarin we gaan praten over het festivalseizoen. Misschien zelfs wel met gasten. Festivals waar we naartoe gaan en waar we niet naartoe gaan, de line-ups, het hele reilen en zeilen.”
Steven: “Misschien wel hier en daar wat tickets weggeven. Kleine winacties…"
Justin: “En we gaan ook wat live doen op een aantal festivals!”

Wat zijn jullie favoriete festivals?
Justin: “Lowlands zijn we allebei heel blij mee. Dekmantel, Lente Kabinet, The Crave in Den Haag en een nieuw festival: Eilân op Terschelling. We organiseren zelf Laserfestival, hier in Den Haag op een te gek laserterrein op 27 juli. Grote festivals zijn supertof. Maar toch, zo’n festival als The Crave waar 6000 mensen zijn, vind ik het leukste. Gewoon klein en intiem. Net als bij het eerste Lente Kabinet.”

Waar moeten we naar luisteren en waar moeten we naartoe?
Steven: “Op 9 februari hadden we een feestje in Radio Radio, dé plek die qua naam alleen al het beste bij Bakkie Bakkie past. Dat was een waanzinnige avond waarin KC The Funkaholic een set heeft gedraaid met alleen maar euroknallers. Platen die hij over de hele wereld voor een euro op de kop heeft getikt. Heel bijzonder hoe hij je meeneemt op een ongekende reis en tracks die niet met elkaar passen toch samen weet te smelten op een niet pretentieuze en laagdrempelige vriendelijke manier mét een lach. Echt voor de dansers onder ons. Én hij kan ook nog eens lekker koken.”
Justin: “Jeans heeft onze intro tune gemaakt en zijn we groot fan van. Een jongen uit Den Haag die al 100 jaar muziek maakt en nu door begint te breken.”
Steven: “Carista vind ik leuk. Er zijn zoveel artiesten, maar wij kunnen niet vertellen wat je moet luisteren. Je moet gewoon investeren en wanneer je iets hoort weet je gauw genoeg of je iets leuk vindt of niet.” 

Nou bedankt jongens, dit is een mooi advies om mee af te sluiten!
Beide: “Sorry voor dit interview”
Steven: “Ik vond het heel bijzonder”
 

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol