Radio is de eerste liefde van Trouw-oprichter Olaf Boswijk
“Alles is hier goed geregeld, de mensen zijn knap, het eten is overvloedig… Amsterdam is grotendeels een bubbel vol fijne luxe, al is de drukte op straat wel enorm toegenomen. We zijn hier al vier jaar weg en wonen nu sinds een jaar in Chili. Toen we de jaren ervoor alleen maar met de camper de wereld rondreden was het terugkomen veel intenser.” Aan het woord is Olaf Boswijk, wereldreiziger, dj, radiomaker, voormalig programmeur van club 11 en mede-oprichter van de legendarische club Trouw en de School. Zoals elk jaar is hij even terug in zijn vaderland, ditmaal ook om voor het eerst te draaien in Radio Radio.
Op zijn 19e begon zijn stage als technicus bij ID&T Radio / Slam FM, waar hij later station manager en ook programmamaker werd. Met dance-coryfee Gert van Veen maakte hij Welcome to the Future Radio. “We nodigden interessante gasten uit en draaiden zowel clubmuziek als de beste nieuwe albumtracks. Voor Slam Magazine sprak ik ook met artiesten als Róisín Murphy, David Guetta en Underworld en delen van die interviews konden we ook weer uitzenden. Het was echt journalistieke radio.”
Erna belandde Olaf als programmeur bij club 11, waar zijn broer mede-eigenaar was, en toen die club na vier mooie jaren haar deuren sloot stuitte het team van 11 op de iconische leegstaande drukkerij aan de Wibautstraat. In de vijf jaar van haar bestaan groeide Trouw uit tot misschien wel de beste club die Nederland ooit gekend heeft. Na de emotionele maar langverwachte sluiting wilde Olaf vooral het nachtleven uit en het roer omgooien. Samen met zijn vrouw Mirla besloten ze de enorme reis van Canada naar Patagonië te maken, in één jaar, per camper. Dat werden drie prachtige en intense jaren, bijgehouden op Instagram. "Onze reis heeft een hele grote invloed gehad op hoe wij de wereld en de rest van ons leven zien en hoe we daarmee om willen gaan.”
Middenin de bergen van Chili openden Olaf en Mirla daarom de Valley of the Possible, waar vooral kunstenaars en wetenschappers en andere makers en denkers welkom zijn. "We hadden al langer een wens om een artist residency te starten en het werd voor ons steeds duidelijker dat we daar de relatie van de mens met de natuur centraal in wilden stellen. De dieper liggende oorzaak van onder meer klimaatverandering is onze afscheiding van natuur, dat is een cultureel probleem. We willen onze talenten en ervaringen inzetten om nieuwe perspectieven en verhalen te ontwikkelen, waarmee we willen bijdragen een ander bewustzijn, aan cultuurverandering vanuit kunst en cultuur zelf.” De eerste pilot met acht kunstenaars en wetenschappers uit allerlei landen is net afgerond, er staat een splinternieuwe website net online en een filmploeg heeft er net een reportage gemaakt.