Kornuit

Lente Kabinet x Kornuit - Podiumdieren: Karel

Lente Kabinet en Kornuit presenteren met trots de nieuwe videoreeks Podiumdieren. De serie is in het leven geroepen naar aanleiding van de samenwerking tussen beide partijen en neemt het moment om muzikanten in het daglicht te zetten door met ze in gesprek te gaan over hun voorbereiding, het werkproces, routines en live optreden. De allereerste video schetst een portret van aanstormend Amsterdams talent Karel, die sinds zijn debut EP Life (uitgebracht op het label De Vlieger van dj Job Jobse) constant hoge ogen gooit bij critici. Als eenmansband heeft de energieke Karel, die deze zomer talloze boekingen op zijn naam heeft staan, dus een veelbelovende toekomst voor de boeg.

De 27-jarige Karel verruilde recentelijk zijn Groningen voor Amsterdam, waar hij zijn solo carrière binnen een korte tijd in sneltreinvaart aan populariteit zag toenemen. Na een verleden als drummer in verschillende bandjes kriebelde bij hem het gevoel om alleen op het podium te staan en zijn eigen liedjes te maken. Dat kwam allemaal samen in de hoofdstad, waar verschillende belangrijke peers (waaronder zijn beste vriend Robert Lalkens, tevens hoofdprogrammeur bij Subbacultcha, en Hugo van Heijningen van Red Light Radio) hem onder hun vleugels namen en Karel als kers op de taart zijn eerste plaat mocht uitbrengen op het label van Nederlandse top-dj Job Jobse. Na een succesvolle albumrelease bij Garage Noord stromen de boekingen op bekende evenementen en in hoogaangeschreven Nederlandse clubs binnen, en zo ook bij Lente Kabinet in het laatste weekend van mei. 

Karels muziek is vrolijk en nostalgisch ("ik denk dat ik mijn muziek simpele synth-pop zou noemen"), en hij staat bekend om zijn energieke liveoptredens waarbij hij vol enthousiasme van links naar rechts over het podium springt. "Op het podium heb je altijd zenuwen en dat zet ik bij mij om in heel druk gaan doen. Dat is ook waarom ik altijd zoveel rondspring." In de video vertelt Karel over de periode waarin hij in bands speelde en hoe het voor hem is om nu alleen op het podium te staan. "In één keer hoef je niet meer met allemaal andere mensen te overleggen over wat je gaat doen. Ik kon bijvoorbeeld ineens last minute liedjes overslaan tijdens een optreden, niemand die dat door had. Je kunt alles zelf bepalen en hoeft geen consessies meer te doen." Daarnaast laat het zien hoe Karel te werk gaat ("ik heb een korte spanningsboog, dus alles moet binnen een dag af") en hoe hij zich voorbereid. Kortom, de video laat zien waarom Karel een topmuzikant in de dop is en dat we zonder twijfel nog veel van zijn talent mogen gaan bewonderen in de toekomst.

De videoreeks Podiumdieren portretteert muzikanten door hen hun eigen verhaal te laten vertellen. Het focust zich op het werkproces in de breedste zin van het woord: voorbereiding, muziek maken, routines en optreden zijn onderwerpen die als rode draad door de gehele serie zullen terugkomen. Lente Kabinet en Kornuit presenteren samen tevens een podium op het festival in mei, waarvan elk jaar twee artiesten uitgekozen zullen worden om een nieuwe video mee te maken.

Check hier de video:

Made of moments

Om deze website te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Ontdek Kornuit
Vul je geboortedatum in

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. overAlcohol